Forskningsrapport: Ensam spelare kan ha legat bakom bitcoins superrusning 2017

Förra året blev en forskningsrapport uppmärksammad för att ha hävdat att bitcoinprisets stora uppgång under 2017 berodde på manipulation.

Nu uppdateras forskningsrapporten och skruvar åt sin teori ytterligare ett varv genom att hävda att endast en ensam spelar troligtvis låg bakom rusningen, rapporterar Bloomberg.

Manipulation genom tether

Det är John Griffin, professor på University of Texas, och Amin Shams på Ohio State University som i den uppdaterade versionen av sin forskningsrapport från i fjol kommit fram till att en personen eller entitet på kryptobörsen Bitfinex har manipulerat bitcoinkursen rejält. I synnerhet när den fallit under vissa nivåer.

Enligt de båda forskarna ska grunden för prismanipulationen vara tether, en så kallad stablecoin som är tänkt att följa priset på den amerikanska dollarn.

Till saken hör att Bitfinex både ägs och drivs av samma chefer som kontrollerar tether.

Undersökt transaktioner

Forskarna har undersökt transaktioner för både bitcoin och tether från 1 mars 2017 till 31 mars 2018. Deras teori är delvis baserad på misstankarna att nya tehter skapas utan att det finns amerikanska dollar som backar upp dem, och att dessa nyskapade tether används för att trycka upp bitcoinpriset.

Enligt rapporten ska det ha skett stora köp av bitcoin hos Bitfinex när kryptovalutans kurs föll till vissa särskilda prisnivåer.

– Våra resultat indikerar att det inte var tusentals investerare som fick bitcoinpriset att röra på sig, utan en stor. År fram i tiden kommer människor att bli förvånade över att investerare lämnade över miljarder till människor som de inte kände och som inte stod under särskilt mycket tillsyn, säger John Griffin till Bloomberg.

Tether själva slår ifrån sig av kritiken. Advokaten Stuart Hoegner hävdar bland annat att forskningsrapporten är “fel i grunden” eftersom den är baserat på ofullständig data, rapporterar Bloomberg.

Följ Trijo News på FacebookTwitter och Instagram.

The post Forskningsrapport: Ensam spelare kan ha legat bakom bitcoins superrusning 2017 appeared first on Trijo News.

Other news