Varför vågar inte Sverige satsa på ny teknik längre?

Nov 17, 2019

Jag ser mig inte som speciellt gammal, men då jag är 34 är jag en av de absolut sista årskullarna som minns hur det var att leva utan internet. Internet kom till Sverige på riktigt 1994 – det var året då jag fyllde 9 år, men det var också året då Ragnar Lönn startade en av Sveriges första internetleverantörer för privatpersoner, Algonet, året då Aftonbladet.se lanserades och året då Sveriges statsminister Carl Bildt tillsammans med USA:s president Bill Clinton blev de första två statscheferna någonsin att kommunicera via mejl.

Det hände kort sagt en hel del just 1994 och från politiskt håll var man heller inte sena att se potentialen. Bland mycket annat fick KK-stiftelsen en miljard svenska kronor, och IT-kommissionen startades för att positionera Sverige som en IT-nation. 1996 blev internetabonnemanget årets julklapp och utvecklingen fullkomligt exploderade de kommande åren.

Här lades grunden för Sverige som IT-nation

Jag tror det var precis det här som lade grunden för vår självbild att Sverige är ett framstående land inom ny teknik. Det var det här som lade grunden för och lät bolag som Spotify, Skype, King, Evolution Gaming, Mojang och Klarna växa och frodas. Jag vågar till och med påstå att själva affärsidéerna till bolagen möjliggjordes av att man från politiskt håll såg potentialen och vågade satsa på internet före de flesta andra länder.

Problemet är bara att vi på något sätt nöjde oss efter detta. Det är som att vi tror att internet var det sista stora teknikskiftet och att vår position som ledande inom det området per automatik gör oss ledande även inom andra tekniska områden. Vi lever på gamla meriter och har inte ens vett nog att se det.

“Nu är vi hopplöst efter”

För om vi snabbspolar till 2019 finns det en rad områden där Sverige med förhållandevis enkla medel skulle kunna vara ledande, men som vi i stället är hopplöst efter inom. Jag tänker så klart i första hand på blockkedjor och kryptovalutor, där Kina nu lägger enorma medel på att bli världsledande, men samma mönster visar sig också när det kommer till artificiell intelligens, internet of thingsaugumented reality, och till viss del även inom miljöteknik.

Missförstå mig rätt nu: det finns flera smarta och växande företag även inom de här områdena, men vi har gått från att företag är framgångsrika för att de kommer från Sverige, till att de är framgångsrika trots att de kommer härifrån.

Innovation, uppfinningsrikedom och unicorns kommer inte av sig självt, så om vi vill vara världsledande även i framtiden är det dags att vi börjar satsa. Både vad det gäller pengar och vad det gäller lagar och regler.

Totte Löfström,
Krönikör för Trijo News och vd för kryptobörsen Trijo

Fler krönikor skrivna av Totte Löfström:

Varning! Coinbase betalkort kan bli ett rent h-vete att deklarera

EU kan vara på väg mot att förbjuda bitcoin – men det är inte för sent att påverka

Vad händer om kryptorevolutionen leder till the Google of banks?

The post Varför vågar inte Sverige satsa på ny teknik längre? appeared first on Trijo News.


Other news